U bent hier: home » blog

   De toekomst van de gezondheidszorg

   Op 24-26 april 2018 vond de Health & Care Vakbeurs plaats in Flanders Expo in Gent. Wij bezochten de beurs en zagen de sprekers Christophe Mouton (CEO AZ Maria Middelares) en Peter Hinssen (Co-founder & Partner bij nexxworks), die het beeld schetsten van de gezondheidszorg van de toekomst. En daarbij zijn technologische innovaties niet weg te denken: global health, big data, AI (artifical intelligence), machine learning, IOT (Internet of Things), robotisatie en 3-D printing zullen allemaal een rol spelen.

   Beiden waren het eens dat de evidence based geneeskunde zoals we die nu kennen, zal transformeren naar precisiegeneeskunde op maat van de patiënt. Technologische evoluties zoals genoom sequentie,  en mobile trackers zullen er voor zorgen dat we altijd een volledig beeld hebben van onze gezondheid. De klemtoon zal veranderen van curatieve geneeskunde naar preventieve geneeskunde.

   We zetten de innovaties even voor u op een rijtje:

   Global health

   Teleradiologie bestaat op vandaag al: de radiologische beelden worden doorgestuurd naar een arts die de interpretatie van de beelden doet. Dit heeft als voordeel dat er specialisatie kan optreden of dat het probleem met dag- of nachtshifts kan opgevangen worden. De verbeterde kwaliteit en capaciteit van internetconnecties maken dit mogelijk. En de toekomst heeft nog meer in petto: AI zal in de (nabije) toekomst zelf de interpretatie van de beelden kunnen doen, zonder tussenkomst van een arts.

   Virtual reality zal ook zijn intrede doen. Op consultatie bij een arts op een ander continent? Geen probleem, dan doen we dit toch via virtual reality! Of een complexe operatie voorbereiden, dan maken we toch een perfecte simulatie van de operatie via virtual reality. Dit zal een significante verbetering van de uitkomst van de operatie betekenen.

   Big data

   De kostprijs voor genoom sequentie daalt razendsnel. Nu kun je voor 1000 $ je genoom in kaart laten brengen, maar in de toekomst zal deze kostprijs nog verder dalen. Hierdoor zal dit een standaardprocedure worden. Dit alles is mogelijk door de toegenomen rekenkracht van computers. Als al het genetisch materiaal van mensen in kaart kan gebracht worden, zal dit een schat aan informatie opleveren over het verleden en de toekomst van de mens.

   AI + machine learning

   Nu is het (nog) aan de arts om op basis van medische onderzoeken een diagnose te stellen. In de toekomst zal deze rol (gedeeltelijk) weggelegd zijn voor computer algoritmes. Er wordt gewerkt aan zelflerende algoritmes die betere diagnoses kunnen stellen dan artsen. Deze algoritmes zullen steeds slimmer worden, zodat ze verbanden kunnen zien die mensen zelfs niet kunnen bevatten of detecteren.

   Iot

   Deze revolutie is al gestart, wie heeft er nu nog geen Fitbit om zijn pols? Zo weten we continu wat onze hartslag is, hoeveel stappen we gezet hebben en wat ons slaappatroon is. Maar ook dit is nog maar het begin: in de toekomst zullen sensoren ingebouwd worden in kledij, kunnen registratie tatoeages aangebracht worden en nog veel meer toepassingen van wearables. Al deze informatie zal gebundeld worden en zal ervoor zorgen dat er kan geanticipeerd worden op eventuele gezondheidsproblemen.

   Robotisatie

   Ook dit is op vandaag al realiteit: bepaalde urologische en orthopedische operaties worden al uitgevoerd met een robot. De arts bedient hierbij een console die robotarmen instrueert die veel preciezere bewegingen kunnen uitvoeren dan wanneer de operatie manueel door de arts zou gebeuren. Momenteel is deze console vaak nog in het operatiekwartier zelf geplaatst. Maar in de toekomst is het zeker niet ondenkbaar dat de robot gekoppeld wordt aan een console aan de andere kant van de wereld.

   Ook de geneesmiddelenafgifte gebeurt in ziekenhuisapotheken al door een robot. Dit reduceert het foutenpercentage van verkeerde afgiftes enorm en bovendien beheert deze robot ook de indeling van het magazijn. Hierdoor wordt optimale efficiëntie nagestreefd in frequentie afgifte/afstand magazijn.

   3-D printing

   De techniek van de D-printing past volledig in het thema de gepersonaliseerde geneeskunde. Protheses en weefsels zullen op maat kunnen ‘afgedrukt’ worden, evenals medicijnen die speciaal voor de patiënt ontwikkeld worden.

    

   Dit filmpje illustreert wat de toekomst te bieden heeft:

   https://www.youtube.com/watch?v=Rh2USDVcyQo

    

   Al deze toepassingen hebben rechtstreeks of onrechtstreeks raakvlakken met het web, al is het maar voor rapportering en communicatie met allerhande partijen.  Daarom volgt ook Korazon de ontwikkelingen in de eHealt sector op de voet.

   http://www.health-care.be/

    

   19 juni 2018 - Veroniek Claeys, web developer/functioneel analist