U bent hier: home » blog

   Honderden productfoto’s eenvoudig en automatisch converteren voor jouw webshop?

   Dat doen wij met ImageMagick.

   Productfoto’s worden vaak als losse bestanden op een interne server bewaard of in de database van het ERP-pakket. Ze zijn meestal van hoge resolutie, om ook te kunnen gebruiken voor drukwerk. Maar deze hoge resolutie is niet geschikt voor online toepassingen. Denk maar aan het overzicht van producten in een webshop: veel foto’s op één webpagina, die zo snel mogelijk moeten geladen worden. Daarvoor moeten ze eerst geoptimaliseerd worden voor web. We merken dat veel klanten niet weten hoe ze hieraan moeten beginnen.

   Het is belangrijk dat afbeeldingen een geoptimaliseerde afmeting hebben om ze online te gebruiken. Het kan ook interessant zijn om een watermerk toe te voegen als bescherming tegen hergebruik. Een tijdrovende taak voor onze klanten… tot wij ImageMagick ontdekten en implementeerden!

   ImageMagick is gratis software die bitmap afbeeldingen kan maken, wijzigen of converteren in meer dan 200 formaten. Met ImageMagick kan je afbeeldingen verkleinen, draaien, effecten toepassen, randen toevoegen en zelfs automatisch thumbnails aanmaken. Aan de hand van deze tool kan je dus alle afbeeldingen automatisch converteren naar de ideale afmetingen voor jouw webshop. Tijdverlies in Photoshop is verleden tijd!

   ImageMagick beschikt over een eenvoudige grafische user interface maar de aanpassingen kunnen ook geautomatiseerd worden. Wij schrijven scripts waardoor afbeeldingen die zich op een bepaalde plaats op de server bevinden automatisch worden aangepast. ImageMagick kan zowel op Windows, Linux als Mac gebruikt worden.

   Voor een van onze klanten; een webwinkel met een 2000-tal artikelen in veiligheidskledij, werd ImageMagick ingeschakeld. De klant plaatst nieuwe of te overschrijven afbeeldingen op de server en elke nacht om 4u worden ze door het geprogrammeerde ImageMagick script geconverteerd en geïmplementeerd in de webwinkel. Kan het eenvoudiger?

   De  commando’s die je kan gebruiken om afbeeldingen te converteren zijn ‘convert’ en ‘mogrify’:

   • Convert: de oorspronkelijke afbeelding blijft behouden én de nieuwe, geconverteerde versie wordt bewaard, wat veilig is.
   • Mogrify: wordt gebruikt om meerdere afbeeldingen in één keer te converteren. Hierbij worden de oorspronkelijke afbeeldingen wél overschreven, tenzij je een andere output folder selecteert. Met ‘mogrify’ kunnen wildcard karakters gebruikt worden in de bestandsnamen.

   Enkele voorbeelden:

   Een rand toevoegen

   $ mogrify -path Newimage/ -border 1x1 -bordercolor "#000000" image.png

   Aan de afbeelding image.png wordt een zwarte rand van 1 pixel breed toegevoegd, de geconverteerde afbeelding wordt in de submap ‘Newimage’ bewaard met dezelfde bestandsnaam.

   Meerdere afbeeldingen verkleinen

   $ mogrify -path Newimage/ -resize "600>" *.jpg

   Indien de originele afbeeldingen in jpg-formaat breder zijn dan 600px wordt deze verkleind tot een breedte van 600px. De hoogte-breedte verhouding wordt bij het verkleinen gerespecteerd. Deze geconverteerde afbeelding wordt in de submap ‘Newimage’ bewaard met dezelfde bestandsnaam.

   Vragen over deze handige software? Laat het gerust weten!

   Hier kan je ImageMagick downloaden en installeren

   Lees meer van Redney op Linkedin

   16 januari 2017 - Redney Neve, webshop specialist bij Korazon
   Tags :webshops